Σχολεία :Διευκρινίσεις για τα self test – Δεν μεταδίδουν όσοι είναι αρνητικοί

Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας για τους μαθητές που ήταν αρνητικοί τη Δευτέρα και θετικοί την Τρίτη

Η γενική γραμματεία Δημόσιας Υγείας του υπουργείου Υγείας εξέδωσε σχετικές διευκρινίσεις, για τους μαθητές που ήταν αρνητικοί τη Δευτέρα και εντοπίστηκαν θετικοί την Τρίτη.

Όπως αναφέρεται στις διευκρινίσεις, «υπάρχουν πολίτες που ανησυχούν, θεωρώντας ότι όσοι ανιχνεύθηκαν αρνητικοί στο self test της Δευτέρας, αλλά θετικοί στο τεστ της Τρίτης, πηγαίνοντας στο σχολείο, μετέδωσαν τον ιό. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς:

1. Όσοι έχουν αρνητικό τεστ αντιγόνου δε μεταδίδουν, και

2. Δεν εμφανίζονται όλοι οι θετικοί ταυτόχρονα. Η επώαση της νόσου δεν έχει κοινή ημερομηνία έναρξης άρα λογικό είναι να μην εμφανιστούν ταυτόχρονα. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να υπάρχουν θετικά self-test» διευκρινίζει το υπουργείο Υγείας.

Το σημαντικό είναι τα εν δυνάμει αυτά κρούσματα να ανιχνεύονται, να περιορίζονται και να ελέγχονται περαιτέρω. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να υπάρχουν οι τακτικοί έλεγχοι για να εντοπίζουν εκείνους που μπορεί να είναι κρούσματα ανά πάσα στιγμή.

Στη φάση που βρισκόμαστε, έχει πολύ μεγάλη σημασία οι πολίτες να ενημερώνονται σωστά και υπεύθυνα, ώστε να μπορέσουν να προστατευτούν αποτελεσματικά. Το σχέδιο testing των σχολείων διασφαλίζει ακριβώς, ότι τα σχολεία παραμένουν ανοιχτά και τα κρούσματα εντοπίζονται έγκαιρα και απομονώνονται για να μην υπάρχει διασπορά».